Anderen succesvol laten zijn

Zet vier jonge en gedreven zaakvoerders in één ruimte en je krijgt een gesprek vol humor, inspiratie en doordenkers. Bart Legierse is CEO van People21 en hij stelt enthousiast zijn collega’s voor: Philip, Daan en Daniël. Samen vormen deze dertigers de harde kern van People21, een organisatie met een doorgedreven mensgerichte aanpak.

 

Vier ondernemers,
vier labels, één ziel

De vier labels (de uitzendkantoren DDD, Quality en Stipt en het vast goedlabel Stay21) vallen juridisch samen onder de koepel People21. De labels delen een DNA dat steunt
op vier kenmerken: vertrouwen (autonomie), zingeving (impact), talent (juiste mens op de juiste plaats) en relaties (verbinden op persoonsniveau). Bart gaat er prat op om zich te omringen met gelijkgestemden, met mensen die dezelfde drive en hetzelfde enthousiasme delen. De CEO gaat daarbij puur op zijn gevoel af. “Met geen enkele van de zaakvoerders van de labels is er ooit een echt sollicitatiegesprek geweest. Ook de meeste van de interne teamleden zijn via-via bij ons terechtgekomen.” De focus ligt duidelijk eerder op attitude dan op skills.

 

“Ondernemen op jonge leeftijd en zonder ervaring, eerder een voordeel dan een nadeel”

Opvallend: de gemiddelde leeftijd van de vier ondernemers is 31 jaar. Of zij hun eventueel gebrek aan ervaring als een obstakel ervaren? Bart steekt van wal: “Heel eerlijk? De vraag stellen is ze ook beantwoorden. Leeftijd is bij ons geen thema. Ik denk zelfs dat ons zogeheten gebrek aan ervaring een voordeel is. Ervaring kan immers als een blokkade werken: wie reeds een bepaald referentiekader heeft, zal sneller vanuit dat referentiekader reageren. Maar dat is niet vanzelfsprekend de juiste reactie. Leiderschap moet natuurlijk zijn en niet gestuurd vanuit een mandaat.” Daniël vult aan: “Of je nu veel of weinig ervaring hebt, als leidinggevende blijf je altijd leren. Er komt nooit een moment dat je helemaal vanuit je ervaring kan functioneren. Ervaring is immers relatief gezien de context waarin je opereert. Cultuur, passie en nieuwsgierigheid zijn veel belangrijkere eigenschappen.”

 

“Werkt voor jou”: een slogan met een diepere betekenis

De naam People21 is niet toevallig gekozen: bij de vier labels draait het om mensen. De drie uitzendlabels delen ook de slogan ‘Werkt voor jou’ en die baseline versterkt de mensgerichte aanpak. Maar wie is die ‘jou’ eigenlijk? Volgens Bart is hier goed over nagedacht: “Wie werkt er eigenlijk voor wie? Dat is een vraag die we wel eens krijgen. Het antwoord is: DDD, Quality en Stipt werken voor de opdrachtgevers, voor de eigen teamleden én voor de uitzendkrachten.” Bart draait het organigram graag om en plaatst de uitzendkrachten bovenaan. “Ik beschouw onze medewerkers ook als klanten.” Philip verduidelijkt: “Zonder de uitzendkrachten hebben onze labels geen bestaansrecht. Wij zijn dus degenen die voor onze uitzendkrachten moeten werken.” Daniël: “De slogan leeft ook echt binnen de organisatie. Regelmatig horen we een collega tijdens een onboarding ‘wij werken voor jou, hé’ zeggen aan een nieuwe uitzendkracht. Dat is fantastisch, toch?”

 

Gelukkige medewerkers: geen loze belofte, wel concrete opvolging

Claimen niet alle bedrijven tegenwoordig dat ze inzetten op werknemersgeluk? Hoe pakken de People21 labels dat dan precies anders aan? In maart 2020 zijn de labels gestart met enquêtes bij de uitzendkrachten en het kantoorpersoneel. Het primaire doel? De werking van de organisatie in kaart brengen en de eventuele pijnpunten blootleggen. Het hogere doel? “Gelukkigere mensen zijn gelukkigere medewerkers en die zorgen op hun beurt voor een gelukkigere organisatie,” aldus Philip. De enquêtes hebben geleid tot de invoering van de NPS-score (Net Promotor Score), een reeks parameters om werkgeluk te meten: aan- werving, onboarding, huisvesting, transport, communicatie, salaris, stiptheid van uitbetaling, relatie met klanten, werksfeer, collega’s, enz. De score brengt de hele werknemersreis in kaart, zelfs tot aan de exit. Volgens Daniël, de zaakvoerder van Stipt, is werkgeluk alom aanwezig thema: “Onze medewerkers zijn proactief bezig om de uitzendkrachten nog beter en nog gelukkiger te maken. Dat levert een win-winsituatie op: wanneer je collega’s succesvol zijn, dan pluk je daar ook zelf de vruchten van.” Bart vat het als volgt samen: “Kijkje naar de EBITDA van je onderneming, dan kijk je naar het verleden. Wil je een voorspellende waarde, dan kijk je naar de NPS. Ondertussen hebben wij meer dan 1.600 ingevulde enquêtes teruggekregen.”

 

De klant als cruciale partner om werknemersgeluk te realiseren

Ook de klant speelt een belangrijke rol in het werkgeluk van een uitzendkracht. “Wij kunnen als uitzendkantoor alles uit de kast halen om in te zetten op gelukkige mensen. Maar ook de klant moet die filosofie volgen,” zegt Daniël. “Wij kunnen wel de naam van een bedrijf promoten bij de uitzendkrachten, maar uiteindelijk bepaalt het bedrijf zelf wat die naam waard is.” Bijgevolg is ook voor de klanten het dashboard met de NPS score een nuttige tool. Het levert concrete data op waarmee labels zoals Stipt bedrijven kunnen overtuigen om anders om te gaan met uitzendkrachten. De focus op werkgeluk is tegelijk ook een manier van klantenwerving. “Wij hebben geen sales team. Bedrijven komen altijd binnen via referenties. Onze manier van werken en onze nauwgezette opvolging van ‘mensen’ eerder dan van ‘werkkrachten’ is eigenlijk onze salespitch,” aldus Bart.

 

Buitenlandse werkkrachten, een maatschappelijke realiteit met veel opportuniteiten

People21 kan het internationale karakter maar moeilijk verbergen. Wie het hoofdkantoor in Schiedam binnenwandelt, hoort een mengelmoes van onder meer Nederlands, Duits, Pools en Roemeens. Welke rol een arbeidsmigrant speelt? Volgens Daniël is dat een bredere maatschappelijke vraag: “We leven in een maatschappij waarin we het goed hebben. Veel mensen kunnen het zich veroorloven om niet te werken of om kieskeuriger te zijn bij de aanvaarding van een job.” De zaakvoerder van Stipt doelt dan vooral op het productiewerk met een repeterend karakter. Daniël stelt zich graag in de schoenen van de buitenlandse werkkracht: “Waarom zou ik huis en haard verlaten om in een vreemd land tomaten te gaan plukken?” De intrinsieke motivatie om in de eigen levensbehoefte te voorzien dwingt arbeiders tot oplossingen. Die intrinsieke motivatie is meteen ook de grootste troef van arbeidsmigranten. “In dat opzicht halen wij als uitzendkantoor veel voldoening uit ons werk. Wij geven buitenlandse werkkrachten niet alleen een job maar meteen ook perspectieven, een gelukkiger gezin, een toekomst voor de kinderen en een comfortabelere levensstandaard,” aldus Daniël. “Wanneer je op die manier naar arbeidsmigranten kijkt, dan druk je de onterechte insinuaties over mensenhandel snel de kop in,” vult Philip aan. “Die insinuaties zijn ook aanwezig in het vastgoedsegment. Er wordt vaak onterecht argwanend gekeken naar arbeidsmigranten,” aldus Daan.

 

‘Thuisvesting’ als blijk van de mensgerichte aanpak

People21 bestaat naast de uit zendkantoren ook uit een intern vastgoedlabel. Werknemersgeluk draait immers ook om de woonomgeving. Momenteel voorziet Stay21 huisvesting voor ruim 1.400 mensen. De slogan van Stay21 is ‘Creating better living’ en intern spreken de labels graag over ‘thuisvesting’. “Stay21 staat volledig ten dienste van de uitzendlabels,” vertelt Daan, zaakvoerder van Stay21. “Onze rol is om de labels te ontzorgen op het vlak van huisvesting. Stay21 zorgt niet alleen voor aangename woonomstandigheden maar kijkt er ook op toe dat die omstandigheden comfortabel blijven. “Wij organiseren voor iedere woonst een maandelijkse audit en we lossen problemen binnen de week op,” vervolgt Daan. “Heel wat van onze uitzendkrachten komen uit het buitenland om geld te verdienen zodat hun kinderen kunnen eten en naar school kunnen gaan. Wij moeten als organisatie voor ogen houden dat we met mensen aan het werken zijn en niet met producten.” zegt Philip. Bart vult aan: “Het meest verschrikkelijke woord dat klanten kunnen gebruiken is ‘bestellen’. Onze uitzendkrachten zijn mensen van vlees en bloed, met een eigen levensverhaal en de verantwoordelijkheid om in hun levensbehoeften te voorzien. Dit zijn geen producten die je als klant kan bestellen. Stay21 is een uiting van die mensgerichte aanpak.”

 

“De ontwikkeling van mensen is cool”

De vier zaakvoerders zijn het unaniem eens: ze halen allemaal energie uit de prestaties van anderen. “Die filosofie maken we ook concreet,” sluit Bart af. “Onze interne teamleden beschikken over een ongelimiteerd scholingsbudget alsook over een persoonlijk ontwikkelingsplan. Op die manier willen wij onze relaties duurzaam maken en houden.” Bij People21 is het doel om anderen succesvol te laten zijn. En met die ‘anderen’ verwijzen Bart, Philip, Daan en Daniël duidelijk naar ‘mensen’ en niet zozeer naar ‘collega’s’. Terwijl we op een vrijdagavond het hoofdkantoor in Schiedam verlaten horen we Philip vragen: “Bij wie staat vanavond het bier koud?” Bij People21 staat ondernemerschap ook gelijk aan vriendschap.

Deze lees je misschien ook graag