Eline De Munck: Niet meer “die van den tv”

Eline De Munck behoeft geen introductie meer. In Vlaanderen werd ze bekend als presentatrice en actrice en in 2015 lanceerde ze samen met haar zakenpartner Bob Geraets het trendy brillenmerk Odette Lunettes dat ondertussen bekendheid geniet over de grenzen heen. Zelfs zangeres Dua Lipa loopt rond met een bril van ‘onze’ Eline De Munck. Aan glitter en glamour geen gebrek dus maar hoe ervaarde Eline zelf de sprong naar het ondernemerschap? Welke ervaringen uit de showbizzwereld neemt ze mee in haar bedrijf? En hoe moeilijk vindt Eline het zelf om als vrouw te ondernemen? Wij hadden een gesprek met een inspirerende en uiterst actieve madam.

 

Eline, was het ondernemerschap een sprong in het diepe?

Eline De Munck: Het is wellicht belangrijk om eerst te melden dat ik in mijn hele leven nooit op de payroll heb gestaan. Ook als actrice en presentatrice, dus vóór het Odette Lunettes verhaal, was ik aan de slag als zelfstandige. Uiteraard betekent het statuut van zelfstandige niet automatisch dat je ondernemer bent. Maar door mijn onafhankelijkheid was de overgang naar het ondernemerschap geen sprong maar een klein sprongetje.

 

Heb je dat sprongetje gemaakt naar aanleiding van een bepaalde gebeurtenis of een aha-moment?

Eline: Eigenlijk niet. De vraag was niet of ik onderneemster ging worden, wel wanneer ik effectief een onderneming zou oprichten. Ik wist als tiener al dat het ooit ging gebeuren. In mijn jeugd was ik nooit thuis, ik was aan het sporten, dansen, in het theater aan het spelen,… Het aantal hobby’s dat ik geprobeerd heb, is niet op één hand te tellen. Dat ‘proberen’ zie ik trouwens niet als ‘niet weten wat je wilt’, wel als een investering in jezelf om van zoveel mogelijk markten thuis te zijn. Ik koester de overtuiging dat je ondernemer bent of geen ondernemer bent. Wie problemen aanpakt, nieuwsgierig is, allerlei activiteiten uitprobeert en berekende risico’s durft nemen, heeft ondernemersbloed door de aderen stromen. In dat opzicht is een gezin trouwens ook een micro-onderneming die heel wat gelijkenissen vertoont met een onderneming in de zin van ‘bedrijf’. Denk maar aan de deadlines en de financiële structuur.

 

Welke ervaringen uit de showbizzwereld heb jij meegebracht naar het ondernemerschap?

Eline: De showbizz draait rond storytelling en aandacht trekken. Ook als ondernemer heb je een verhaal te vertellen en moet je opvallen. Ik zie veel mensen met schitterende businessideeën maar ze slagen er niet in om het aan de man te brengen. Storytelling, perceptie en communicatie zijn domeinen die ik dankzij de media onder de knie heb gekregen en die ik nu kan toepassen bij Odette Lunettes.

 

Waar heb jij in de beginjaren als onderneemster het meest mee geworsteld?

Eline: Vooral met de perceptie die we als bedrijf in het begin een beetje tegen hadden. Je moet weten dat de optiekwereld volledig onbekend terrein was. De optiek was vóór Odette Lunettes een redelijk homogene, authentieke markt zonder disruptieve speler. Toen kwam ik, de actrice en presentatrice Eline De Munck, binnen. Ik had enerzijds geen ervaring in de sector en anderzijds is Odette Lunettes een marketing gedreven onderneming waarbij storytelling centraal staat. Dat was een schokgolfje door de markt. Het heeft dus even geduurd vooraleer het publiek mij ernstig nam en mij zag als de founder van Odette Lunettes en niet meer als ‘die van den tv’.

 

Mocht je opnieuw kunnen beginnen als onderneemster, wat zou je dan anders doen?

Eline: Dat is een klassieke clichévraag die ik nooit beantwoord. Wie achterom kijkt om ‘vast te stellen’ wat er eventueel anders ‘kon’, wordt volgens mij door angst gedreven. Ik kijk alleen maar achterom om te ‘leren’ wat er anders ‘kan’. Fouten hebben voor mij een louter pedagogische functie.

 

Je bent de optiekwereld ingegaan zonder ervaring met brillen. Vanwaar toch die sector?

Eline: Door de persoonlijke ervaring dat het bijzonder moeilijk was om een montuur te vinden met een hoog styling-gehalte. Een bril ‘mocht’ mooi zijn, maar ‘moest’ toch vooral functioneel zijn. Dat was een frustratie van mij maar ook van steeds meer collega’s en mensen uit mijn omgeving. Toen wij met Odette Lunettes gestart zijn en onze eerste monturen lanceerden, konden we uit de reacties opmaken dat we een oplossing hadden voor die frustratie. Onze keuze om brillen neer te zetten als volwaardig mode-element bleek een juiste zet.

 

Wat maakt een Odette Lunettes bril tot een Odette Lunettes bril?

Eline: De Odette Lunettes brillen hebben een uitgesproken design en opvallende kenmerken. Denk maar aan een rond montuur dat net dat tikkeltje groter is dan de verwachtingen of esthetische lijntjes op een verrassende plaats. Wil dat zeggen dat Odette Lunettes visueel dominante brillen lanceert? Niet noodzakelijk. Ons belangrijkste criterium is dat een bril een gevoelsmatige meerwaarde moet leveren: meer zelfvertrouwen, meer innerlijke kracht en meer positieve emoties. In dat opzicht kan je ons bijna een modemerk noemen, in de modewereld is die filosofie immers meer gangbaar. In onze communicatie hebben we bijgevolg een hoog ‘love’-gehalte. Odette Lunettes draait rond connectie, intimiteit en liefde, maar ook rond rebellie in de positieve zin van het woord.

 

Heb jij nog tips voor vrouwelijke ondernemers (in spe) die de sprong of het sprongetje naar het ondernemerschap (nog) niet gewaagd hebben?

Eline: Eerst en vooral moet je ontdekken of je het ondernemerschap in je hebt. Ben je iemand die energie krijgt van uitdagingen? Van veel dingen tegelijk te doen? Dan is de kans groot dat een eigen onderneming iets voor jou is. Daarnaast mag je je als vrouw niet anders gedragen dan mannen. Je hoort overal zeggen dat het als vrouw niet eenvoudig is om te ondernemen. Als je die gedachte als uitgangspunt neemt, dan creëer je automatisch een wij-zij-gevoel. Mijn advies: zet jezelf in de markt zonder zelf een onderscheid te maken op het vlak van geslacht, ga in dialoog met ‘mensen’ en niet met ‘mannen’ en spreek vanuit je ondernemersgevoel. En vooral: blijf trouw aan jezelf.

Deze lees je misschien ook graag