Hoe als distributiepartner meerwaarde bieden?

De bedrijfsnaam Euro Fresh Foods waait als een verfrissende wind door onze oren terwijl de deur van het bedrijf in Molenstede openzwaait. Dat de distributiepartner van zuivel en verse producten een referentie is in zijn sector, is een understatement. “Wist je dat wij jaarlijks meer dan 48 miljoen consumenteneenheden verhandelen?”, glimlacht Kristof Van Lommel trots. De charismatische CEO brandt van de ambitie en predikt tegelijk een realistische aanpak: “Wij bouwen verder op de stevige fundamenten van het familiebedrijf, maar gaan nu wel met een eigen push & pull-strategie de markt op.”

 

Een gesprek over een push & pull-strategie en operational excellence

 

De roots van Euro Fresh Foods (EFF) gaan terug tot in 1945 toen de familie Goossens een lokaal distributiebedrijf van verse kaas oprichtte. Op enkele tientallen jaren tijd schaalde het familiebedrijf op tot een indrukwekkend volume met de bouw van een nieuw logistiek centrum in 2020 als mijlpaal.

 

De snel evoluerende retailmarkt vroeg echter om een actievere benadering. “Toen ik in 2022 samen met Heylen Group aan boord stapte van Euro Fresh Foods, hebben wij in eerste instantie werk gemaakt van de supply chain. Zo implementeerden we een nieuw ERP-systeem dat ons van ‘order’ tot en met ‘invoice’ begeleidt en dat ons helpt om de voorraden te beheren zodat we deze sneller in cash kunnen omzetten”, blikt CEO Kristof Van Lommel terug op zijn beginperiode bij EFF.

 

Push & pull strategie

 

Het afgelopen decennium zijn niet alleen de marges meer onder druk komen te staan, ook de snelheid speelt een groeiende rol in het retaillandschap. EFF kiest bewust voor een push & pull-strategie. “Wij spelen niet alleen in op vragen van onze klanten, maar benaderen de retailers en food service partijen ook zelf met producten en segmenten die een aanvulling zijn op hun aanbod.” Het gaat zowel om A-merken, huismerken als om ‘fancy labels’.

 

Met de vernieuwde aanpak gooit de distributeur met Kristof Van Lommel aan het roer alvast hoge ogen. “Op minder dan twee jaar tijd hebben we het aantal referenties van 160 naar ruim 240 gebracht en zal onze jaaromzet verder stijgen.” De CEO vermeldt daarbij het belang van de huismerken die een sterke groei kennen.

 

De rol van ‘the middle man’: overbodig of noodzakelijk?

 

EFF koopt afgewerkte verse producten aan bij leveranciers en verkoopt deze door aan retailers zoals Colruyt en Delhaize, alsook aan spelers uit de food service. Vormt de distributeur de tussenpersoon die supermarkten liever kwijt dan rijk zijn? “Op papier zouden onze klanten en onze producenten perfect rechtstreeks zaken kunnen doen met elkaar. In de praktijk reikt onze meerwaarde echter verder dan het louter connecteren van beide partijen”, aldus Kristof.

 

Enerzijds is EFF een lokaal contact met een sterke focus op operationele efficiëntie, ondersteund door de in-house logistiek. “Wij zijn geen distributiecentrum, maar een distributiepartner”, legt Kristof uit, “wij ontzorgen de retailers op het vlak van supply chain, administratie en planning.”

 

Anderzijds houdt EFF de vinger aan de pols over de noden van de markt. “Zo analyseren wij de jaarrapporten van retailers om groeiende productsegmenten op te sporen. Vervolgens gaan wij zelf de markt op om geschikte producenten te vinden.” De lancering van bubble tea door EFF is een mooi voorbeeld van die aanpak. “Wij zijn het verlengstuk van de aankopers van supermarkten die intern punten scoren. Dat stemt ons gelukkig”, vult Kristof aan.

 

Operational excellence als basis voor groei

 

EFF is ambitieus. Geografisch kijkt de distributiepartner naar een verdere groei in Nederland en wil het zijn eerste stappen zetten in Frankrijk, Oost-Europa en Scandinavië. Kristof ziet echter vooral potentieel in de differentiatie van het productaanbod. “Een voorbeeld? IJskoffies vertegenwoordigen ondertussen 15% van ons aanbod, een sterk groeiend segment waarin er ruimte komt voor meerdere referenties.”

 

Of EFF nu al structurele voorbereidingen treft om de groei te ondersteunen? “Onze structuur zal organisch groeien in functie van de noden waarbij onze ‘zero waste’-filosofie steeds voorop staat.” Kristof geeft aan dat het bedrijf doorgedreven processen hanteert om verliezen tot een minimum te beperken.

 

“Onze meerwaarde reikt verder dan het louter connecteren van klanten en producenten.”

 

“Soms gaat het om één kartonnetje met 12 potjes, maar de minutieuze opvolging houdt alle partijen scherp: de retailer, de producent en onszelf.” Zijn er toch onverkochte overschotten? Dan gaan die naar spelers uit alternatieve retailkanalen zoals de etnische voedselmarkt. “Op die manier is er dus eigenlijk nooit sprake van waste”, besluit Kristof.

 

Over Euro Fresh Foods

 

Euro Fresh Foods (EFF) werd in 1945 opgericht als lokaal distributiebedrijf voor verse kaas. In 2022 versterkte ‘EFF’ het aandeelhouderschap met een investering van Heylen Group die samen met aandeelhouder Think2Act en het management het bedrijf wil laten evolueren tot nummer één distributiepartner voor verse producten en zuivelproducten in de Benelux. Enkele voorbeelden van producten zijn yoghurt, verse kazen, mozzarella, mascarpone, ijskoffies, boter en desserts. Euro Fresh Foods, met hoofdzetel in Molenstede (Diest), telt 15 medewerkers en staat onder leiding van CEO Kristof Van Lommel.

 

Bio Kristof Van Lommel

 

Kristof Van Lommel (1978) is een Kempenaar die met beide voeten op de grond staat. Na zijn studies Humane Wetenschappen en Communicatiewetenschappen vervulde hij commerciële en directiefuncties in de voedingslogistiek. In 2022 haalde Heylen Group hem aan boord om Euro Fresh Foods te leiden. Kristof draagt respect en een mensgerichte aanpak hoog in het vaandel.

 

Deze lees je misschien ook graag