Mijn opvolger moet het kunnen, willen én er gelukkig van worden

Chapter21 mocht getuige zijn van een bijzondere ontmoeting tussen drie rasechte ondernemers op de hoofdzetel van het Nederlandse transportbedrijf E. van Wijk Logistics. Ad van Wijk en zoon Ewout van Wijk jr. ontvangen Wim Heylen (Heylen Group) met open armen en met een duidelijke introductie: “Transport zit in onze genen. Ik was nog maar net geboren of ik kon het woord ‘vrachtauto’ al uitspreken”, aldus Ad. Het bedrijf E. van Wijk Logistics is het verhaal van ondernemend lef, maar bovenal van sterke familiebanden. 

 

Chapter21: Ad, kan u de geschiedenis van E. van Wijk Logistics schetsen?

 

Ad van Wijk: (lacht) Hoeveel spreektijd krijg ik? We spreken over een periode van 75 jaar, hé.

 

Mijn vader (Ewout van Wijk sr., nvdr.) werkte als landbouwer, maar stapte in 1948 de fouragehandel in. Om die handel te ondersteunen kocht hij vrachtwagens. Toen ik 17 was, kocht ik zelf mijn eerste vrachtwagen met behulp van een krediet en de rechter die mij meerderjarig verklaarde. Ik ben toen als chauffeur voor mijn vader beginnen rijden. In die periode is het bedrijf beginnen evolueren van een fouragehandelaar naar een transportfirma.

 

In 1987 heb ik de aandelen van mijn vader overgenomen. Toen al waren we internationaal actief in Roemenië. De internationalisering is nadien blijven doorgaan, met activiteiten in Oekraïne sinds 2004 en in Polen sinds 2015.

 

Wim, wat bewondert u in de ondernemer Ad van Wijk?

 

Wim Heylen: Het is knap hoe Ad is omgegaan met de constant evoluerende context. Over een periode van 75 jaar is het als bedrijf onmogelijk om voortdurend exact hetzelfde te doen. Waar ik nog mijn hoed voor afneem? Ad heeft als ondernemer al op jonge leeftijd internationale stappen durven zetten. Dat is weinigen gegeven.

 

Ad: Ik ga iets bekennen: die internationalisering is zeker niet van een leien dakje gelopen. In Roemenië keken wij tegen grote uitdagingen aan, onder meer op het vlak van grondeigendommen. Maar het is ons uiteindelijk gelukt om daar voet aan wal te zetten.

 

Ewout, heeft u ooit enige druk gevoeld om de leiding van E. van Wijk Logistics over te nemen?

 

Ewout van Wijk jr.: Ik ben tussen de wielen opgegroeid en mijn vader heeft mij al vroeg betrokken bij het bedrijf. Ook bij ons thuis werd er veel over de business gesproken.

 

Toch heb ik altijd de vrije keuze gehad om aan de slag te gaan in het bedrijf. Er is trouwens nooit sprake geweest van een echte ‘beslissing’. Mijn betrokkenheid is in de loop der jaren organisch en ongedwongen gegroeid. Als er toch sprake was van enige druk, dan kwam die vooral van buitenstaanders die herhaaldelijk vroegen wanneer ik directeur ging worden.

 

Ad, hoe heeft u de overdracht van vader op zoon voorbereid?

 

Ad: Opvolging is een delicaat proces. Ik heb geleerd om te kijken naar de man, maar ook naar het plan. Toen Ewout 12 werd, heb ik hem de opdracht gegeven om een financieel plan te maken voor zijn eigen uitgaven: kleding, school, kapper, kerk, enzovoort. Die begeleiding heb ik telkens naar een hoger niveau gebracht totdat ik hem bij mijn bedrijfsadviseurs aan tafel zette.

 

“De valkuil waar veel vaders en moeders intrappen, is dat de liefde het gezond verstand overstijgt.

Ad van Wijk

 

“Ik ben tussen de wielen opgegroeid en mijn vader heeft mij al vroeg betrokken bij het bedrijf.”

Ewout van Wijk jr.

 

Waar ik nog strenger over heb gewaakt? Dat is mijn gouden regel van drie: ze moeten het ‘kunnen’, ze moeten het ‘willen’ en ze moeten er ‘gelukkig van worden’. De valkuil waar veel vaders en moeders intrappen, is dat de liefde het gezond verstand overstijgt.

 

Wim: Wie een toekomstbestendig bedrijf wil uitbouwen, kijkt naar de belangen van dat bedrijf. Ik vind de zoektocht naar een geschikte opvolger trouwens moeilijker dan de uitvoering van mijn huidige functie.

 

Ad: Bouwen is eenvoudiger dan afbouwen.

 

Wim, hoe bereidt u de toekomst voor?

 

Wim: In 2021 hebben wij bij Heylen Group een onafhankelijk directieteam aangesteld. Het eerste doel voor Didier Clerx en mezelf was om uit het operationele te stappen. De holding moest onafhankelijk zonder ons verder kunnen bestaan.

 

Zowel E. van Wijk Logistics als Heylen Group hebben de familienaam in de bedrijfsnaam. De uitdaging is volgens mij om de leiding van het bedrijf los te koppelen van de familienaam en de familiebanden. Heylen Group draagt mijn naam en ik zal erover waken dat mijn DNA de rode draad blijft vormen. Maar daarvoor hoef ik of een andere Heylen-telg niet noodzakelijk de spreekwoordelijke teugels in handen te hebben.

 

Ik leg dus geen enkele druk bij mijn kinderen om in het bedrijf te stappen. Het zou kunnen dat zij gewoon een goede actieve aandeelhouder worden. Ik ben wel proactief bezig met hun begeleiding en ik heb recent een externe adviseur aangeworven die hen voorbereidt op het bedrijfsleven. Zal dat Heylen Group worden? Goed. Zal dat buiten Heylen Group worden? Ook goed.

 

Ewout, wat bewondert u in de ondernemer Wim Heylen?

 

Ewout: Als jonge ondernemer leer ik ontzettend veel van Wim, over de manier waarop hij met mensen omgaat en de manier waarop hij zijn bedrijf bouwt. Weet je wat ik extra leuk vind? Alles verloopt met een kwinkslag. Ondernemen is een serieuze kwestie, maar bij Wim straalt het plezier, het enthousiasme en de menselijke factor ervan af.

 

Welke waarden draagt E. van Wijk Logistics hoog in het vaandel?

 

Ewout: Toen ik in 2019 mijn vader heb opgevolgd, hebben wij intern een strategische denkoefening gemaakt. Daaruit zijn vier kernwaarden gegroeid, waaronder rentmeesterschap. Rentmeesterschap verwijst naar het goede beheer van wat je tijdelijk in bezit krijgt. In eerste instantie zijn wij van mening dat wij onze planeet tijdelijk mogen gebruiken en goed moeten beheren. Daarnaast vertrouwen onze klanten ons hun goederen toe en hebben wij de plicht om als een goede rentmeester met die goederen om te springen. En last but not least: ook het menselijk kapitaal in ons bedrijf verdient de beste zorg.

 

“Laat je kinderen werken voor hun geld, leer ze omgaan met geld en leer ze wat een euro waard is.

 

 

Hoe gaan jullie om met tegenslagen of crisissen?

 

Ad: Eén van mijn favoriete spreekwoorden is ‘weerstand maakt groot, zelfgenoegzaamheid maakt dood’. Een klant van mij verloor ooit 5 miljoen euro en ik heb hem gefeliciteerd. Hij was toen kwaad op mij, maar later heeft hij mij bedankt. De overwinning van tegenslagen heeft een bevrijdende werking.

 

Wim: Wij hebben Heylen Group gebouwd op een manier die zo schokbestendig mogelijk is. De diversiteit van sectoren waarin we actief zijn, speelt daarin zeker een rol. Daarnaast heeft ieder individueel bedrijf een management dat zich uitsluitend focust op dat ene bedrijf. Dat levert voordelen op in crisistijden: een bedrijfsleiding kan zich 100% bezighouden met het overwinnen van obstakels.

 

Ewout: Voor ons is continuïteit erg belangrijk. Bij E. van Wijk Logistics hebben wij onszelf een solvabiliteitseis van 40% opgelegd. Zelf noemen wij dit onze ‘slaap lekker’-solvabiliteit die de eerste klappen kan opvangen in het geval van een crisis. Nog een regel is dat onze grootste klant niet meer dan 5% van de omzet mag vertegenwoordigen.

 

Welk advies geven jullie aan familiebedrijven?

 

Ad: Laat je kinderen werken voor hun geld, leer ze omgaan met geld en leer ze wat een euro waard is.

 

Ewout: Wacht als familie niet te lang om over opvolging te praten en neem op tijd een stap terug. Veel bedrijfsleiders hebben last van het Koning Charlessyndroom, een term die ik zelf heb uitgevonden: eindeloos doorgaan totdat je volledig uitgeput bent.

 

Wim: Weet je wat mijn uitgangspunt is? ‘From family business to business family’. Opvolging betekent niet noodzakelijk dat je afscheid neemt als aandeelhouder. Je kan een sterk familiebedrijf uitbouwen met een extern management. Dat proces moet je lang genoeg op voorhand voorbereiden en je moet beslissingen nemen die gunstig blijven na je eigen regeerperiode.

 

“De uitdaging is volgens mij om de leiding van het bedrijf los te koppelen van de familienaam en de familiebanden.”

Wim Heylen

 

Wim, wat kunnen Belgen van Nederlanders leren?

 

Wim: Nederlanders hebben net iets meer drive en lef om de eigen landsgrenzen over te steken. Belgen zijn op dat vlak iets conservatiever. Daarnaast heeft Nederland een ruimtelijke ordening die een pak gestructureerder is. Tot slot vind ik dat de Nederlandse beleidsmakers erin slagen om een ondernemingsvriendelijker klimaat te creëren. België heeft een kluwen van regels en wetten die ook veel te snel veranderen.

 

Ewout, wat kunnen Nederlanders van Belgen leren?

 

Ewout: Het feit dat de ruimtelijke ordening in België iets minder gestructureerd is, heeft volgens mij een positieve keerzijde, namelijk dat het charmanter overkomt. Daarnaast hebben Nederlanders een directe communicatiestijl terwijl Belgen iets meer omwegen nodig hebben om hun punt duidelijk te maken. Door in contact te komen met Belgen beseffen wij Nederlanders dat onze stijl vaak arrogant overkomt. De Belgische communicatiestijl werkt dus eigenlijk als een spiegel voor ons.

 

 

Over E. van Wijk Logistics

 

E. van Wijk Logistics werd in 1948 opgericht door Ewout van Wijk sr.. Het bedrijf is uitgegroeid tot een internationaal actieve logistieke dienstverlener en staat sinds 2019 onder leiding van Ewout van Wijk jr., de kleinzoon van de oprichter. E. van Wijk Logistics opereert vanuit de hoofdzetel in het Nederlandse Giessen en telt ruim 800 medewerkers. Dit familiebedrijf hecht veel waarde aan een hoge betrokkenheid van de medewerkers, korte communicatielijnen en lange termijnrelaties met opdrachtgevers.

 

www.evanwijk.com

 

Over Heylen Group

 

Heylen Group is een toonaangevende Belgische holding die symbool staat voor passie, durf en ondernemerschap. Sinds de oprichting in 2000 door ondernemer Wim Heylen, heeft de groep een indrukwekkende groei doorgemaakt. Vandaag omvat Heylen Group een gevarieerde portefeuille van bijna 40 bedrijven.

 

www.heylengroup.com

 

Bio Ad van Wijk

 

Ad van Wijk (1949) nam in 1987 het transportbedrijf van zijn vader, Ewout van Wijk sr., over. In 1992 breidde Ad de activiteiten uit naar Roemenië. Naast de leiding over E. van Wijk Logistics was Ad ook actief bestuurslid van de sectorspecifieke ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN). De ondernemer was in de jaren 90 ook actief in diverse hulporganisaties met een focus op Oost-Europa.

 

Bio Ewout van Wijk jr.

 

Ewout van Wijk jr. (1986) behaalde in 2010 een Master Supply Chain Management en een Master Human Resource Management aan de Erasmus Universiteit. Na een passage bij Ryano Logistics kwam hij in 2013 ‘thuis’ in het familiebedrijf E. van Wijk Logistics waar hij in 2015 de Poolse activiteiten opstartte en in 2019 de fakkel als CEO van zijn vader overnam.

 

Bio Wim Heylen

 

Wim Heylen is Entrepreneur-Investor bij de Belgische industriële holding Heylen Group. In de jaren 90 verkocht hij zijn dierenwinkelketen Amizoo aan Delhaize. De self-made man investeert sindsdien in ambitieuze ondernemingen en ondernemers in binnen- en buitenland. Zijn passie? Andere ondernemers succesvol maken en ambitieuze groeibedrijven transformeren tot internationale marktleiders. Heylen Group investeert momenteel in meer dan 35 bedrijven in 15 sectoren in heel Europa.

Deze lees je misschien ook graag