Nieuwsgierigheid is een cruciale eigenschap

Investeren in jezelf en in je skills… dat is big business. Maar welke skills moeten we dan precies coachen? Raf Seymus is de man bij uitstek om te praten over skills, attitude en persoonlijke ontwikkeling. Met Stellar Labs wil hij organisaties en individuen klaarstomen voor een context waarin het wereldwijde tekort aan menselijke kapitaal tegen 2030 zal oplopen tot 85 miljoen.

Raf, vanwaar die interesse in learning & development? 

Raf Seymus: Ik heb een achtergrond in de sociale sector, in een pedagogische rol. Ik ben een beetje toevallig in de wereld van de rekrutering en de talentontwikkeling gerold. Met mijn toenmalig bedrijf Exellys kwam ik voor het eerst in contact met learning & development en de rol die een bedrijfscultuur daarin speelt. De ontmoeting met Stella Collins, auteur van het boek ‘Neuroscience for Learning and Development’, was voor mij een eyeopener. Stella is een experte op het vlak van de neurowetenschappelijke benadering van het leerproces. Het is trouwens samen met Stella dat ik Stellar Labs heb opgericht.
 

Wat doet Stellar Labs precies?

Raf: Stellar Labs heeft een wetenschappelijk gevalideerde leermethodologie ontwikkeld die gebaseerd is op inzichten uit neuro-, en cognitieve wetenschappen. Het doel? Professionele vaardigheden trainen en blijvende gedragsverandering realiseren. Dankzij ons onderzoek in samenwerking met UAntwerpen weten we ook welke data we nodig hebben om het lopend leerproces optimaal te ondersteunen en te versterken. Momenteel ontwikkelen we een AI-gedreven upskilling platform & persoonlijke leerassistent om bedrijven en professionals effectief, schaalbaar en meetbaar bij te scholen.
 
 
Heel wat bedrijven zijn bezig met class room trainingen, theoretische leiderschapstrajecten, e-learning platforms zoals LinkedIn Learning en Coursera. Ik noem dat de ‘oude’ methode waarbij het leerproces voor 80% uit kennisoverdracht bestaat. Wat vaak ontbreekt is de cruciale overstap naar vaardigheden, naar de praktische uitwerking. Dat levert frustratie op: bedrijven investeren veel geld in de opleiding van hun medewerkers, maar zien geen verandering op de werkvloer. Studies wijzen uit dat de effectiviteit van learning & development in de huidige zakelijke context slechts 12% tot 15% bedraagt. Stellar Labs heeft de missie om dat percentage significant te verhogen door op een modulaire en wetenschappelijke manier het leerproces te ondersteunen en te versterken. Aan de motivatie ligt het zeker niet.
 
 
Volgens onderzoek heeft ruim 74% van de professionals echt wel de wil om vooruit te gaan en hun intrinsieke talenten te ontplooien. Het is aan de bedrijven om de geschikte en meetbare tools te voorzien. Uiteindelijk levert dat een win-winsituatie op: werknemers kunnen zich bijscholen en bedrijven hebben performantere medewerkers in de rangen. We leven in een context waarin er een globaal tekort is van 85 miljoen geschoolde profielen. De ontwikkeling van het bestaande menselijke kapitaal is dus echt wel cruciaal om het voortbestaan van onze bedrijven te waarborgen.

 

Wie future proof skills zegt, denkt spontaan aan de digitalisering. Maar welke skills moeten professionals nog ontwikkelen?

Raf: Een eerste cruciale stap is het begrijpen hoe ons brein werkt en die kennis inzetten om als individu en organisatie het leerproces in handen te nemen. Als mens evolueren wij voortdurend, of we dat nu willen of niet. We hebben dan ook geen andere keuze dan om constant bij te leren. Idealiter start het ‘leren leren’ al tijdens de opvoeding thuis en in de lagere school. De focus op informatieoverdracht waarbij één persoon voor de klas staat en kennis deelt is volgens mij achterhaald.
 
Daarnaast zijn communicatieve vaardigheden erg belangrijk, ongeacht de rol die iemand vervult. Ik heb het dan concreet over skills zoals empathie en luistervaardigheid. Wil je succesvol in teamverband opereren, dan is het essentieel om je in te leven in je medemens. Dan is er het complexe concept van leiderschap. Leiderschap komt in verschillende vormen voor, maar volgens mij bestaat de rode draad uit twee elementen: de juiste beslissingen nemen en vrijheid geven aan de omgeving. Voor mij is een sterke leider iemand met een visie, een motivator die psychologische veiligheid creëert en iemand die met zijn of haar team goede resultaten neerzet.
 
Een dergelijke veilige omgeving stimuleert de creativiteit en het initiatief. Medewerkers die sneller initiatief mogen nemen, zullen minder snel gedemotiveerd geraken. Op individueel niveau vind ik veerkracht een eigenschap die in de moderne samenleving een absolute must is. We worden als professional geconfronteerd met een enorme workload, een hoge snelheid, veel complexiteit en toegang tot oneindig veel informatie en tools. Als mens moeten we voor de spiegel gaan staan en onszelf een paar vragen stellen: Wat kan ik fysiek aan? Wat kan ik mentaal aan? En hoe draag ik optimaal zorg voor mijn systeem? Dat vergt een doorgedreven analyse van waar je als mens je energie uit haalt.
 

Hoe belangrijk is de mindset bij de ontwikkeling van vaardigheden?

Raf: Een goede mindset is minstens even belangrijk als de training van bepaalde vaardigheden. Volgens mij vormt een gezonde nieuwsgierigheid het fundament van een ‘growth mindset’. Ieder kind wordt trouwens nieuwsgierig geboren. Helaas wordt die nieuwsgierigheid aan banden gelegd. ‘Stel niet teveel vragen’ is een zinnetje dat veel ouders in de mond nemen. Nochtans is nieuwsgierigheid een teken van de wil om kennis op te doen en om nieuwe vaardigheden te leren. Naast de opvoeding zijn er nog een aantal potentiële obstakels die onze nieuwsgierigheid kunnen drukken. Denk maar aan negatieve ervaringen tijdens het leerproces, de hokjesgeest binnen het onderwijs of een manager die de medewerkers onvoldoende ruimte geeft voor nieuwe ideeën. Het goede nieuws is dat je opnieuw nieuwsgierig kunt worden. Nieuwsgierigheid is ook het fundament van Stellar Labs. Ons uitgangspunt is: wat iemand nog niet kan, kan hij of zij minstens een keer uitproberen en waarschijnlijk ook leren. Dat geldt ook in een professionele context.
 

Hoe start je precies
met een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Raf: Je start idealiter zo vroeg mogelijk met je persoonlijke ontwikkeling. Dat hoeft niet noodzakelijk met behulp van een coach of binnen een afgelijnd traject te gebeuren. Wie een boek leest of feedback vraagt aan vrienden en collega’s, is zich ook persoonlijk aan het ontwikkelen. Ieder mens zou zich de vraag moeten stellen welke talenten hij of zij precies wil ontwikkelen. Ik ben ervan overtuigd dat je andere mensen nodig hebt om je eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Ik geef graag het volgende trucje mee: stel jezelf eens de vraag waarvoor vrienden en collega’s bij jou komen aankloppen. Het is één van de vele manieren om tot zelfinzicht te komen.
 

Heb jij een bepaald motto doorheen alles wat je onderneemt?

Raf: ‘Always in style’ is mijn favoriete slagzin. Het leven is soms hard, ruw en bot. Denk maar aan de gevaren die overal om de hoek sluipen, de tijdsdruk die we ervaren om zoveel mogelijk te bereiken in ons leven en de miserie in de wereld. In alles wat ik doe probeer ik elegantie, stijl en fijngevoeligheid te leggen. Ik probeer te genieten van de kleine dingen in het leven: een boek, een plant of een etentje. Het zijn kleine elementen die het leven aangenamer maken voor mezelf en voor de mensen rondom mij.

Deze lees je misschien ook graag